Budapest I. kerületi
PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM
„Fejlődni a kultúrában, biztonságban, szabadon.”

Csillagász blog

FYI: Mobilról a képek fektetett pozícióban jelennek meg élethűen.

 

November 22.

Vénusz fedés

A legutóbbi bejegyzés óta sok izgalmas esemény történt! Részleges holdfogyatkozás, Vénusz fedés, sarki fény... Ezek közül volt, amit közösen is meg tudtunk figyelni! A Hold november 9-én eltakarta a Vénuszt. A jelenség szabad szemmel is látható volt, és pont bent voltunk az iskolában! A diákoknak talán az volt a legérdekesebb, hogy a bolygót a nappali égbolton is lehetett szabad szemmel látni. Aki nappal keresi a Vénuszt máskor is megtalálhatja, de így, hogy a Hold közvetlen közelében volt, keresni sem kellett.

Aki lemaradt róla, ne aggódjon! Európából 2025 szeptemberében újra látható a jelenség.

Közeleg a téli napforduló, mi pedig szolárgráfokkal készülünk! Részletek a következő bejegyzésben!

Október 24-i szakkör, élménybeszámoló:

Szakkörvezetőként lehetőségem volt részt venni az ESA (Európai Űrügynökség) tanároknak szóló workshopján Redu-ban, Belgiumban. A létesítményt már távolról is fel lehet ismerni a hatalmas parabolaantennáiról, ugyanis többek között innen veszik fel a kapcsolatot a Galilei-, vagyis az európai navigációs műholdakkal. A workshopon 30-an vettünk részt, 18 különböző ESA tagállamból. A foglalkozás a “Taníts a Földről az űrből” nevet viselte, és javarészt műholdképekkel foglalkoztunk!

A résztvevők közül öten tartottunk előadást, én a Csillagász szakkör 35 éves múltjáról és jelenéről beszéltem, valamint a programokról, amit a mostani szakkörösökkel tervezünk.

 

Október 17-én megnéztük, hogy a különboző égitestek hogyan mozognak, és hogy mik azok a törvények, amik ezeket a mozgásokat leírják.

Október 10-én 14-en jelentek meg a reggeli szakkörön, ami évtizedes rekord.

Október 3-án a távcsövekről volt szó. Meglepően sok mindent lehet látni az esti égbolton egy hétköznapi "madártávcsővel", hát még a Petőfi saját csillagásztávcsöveivel. A szakkör végén ki is próbáltuk!

Szeptember 19-én kezdetét vette a csillagász szakkör 37. idénye. Az első foglalkozáson tíz diák jelent meg... egy héttel később, a második órán már  tizenkettő. Terveink szerint a szakkör tevékenységéről folyamatosan bővülő cikkben számolunk be. 

 

Szeptember 11.

Nyári vetélkedő

Nem múlt el a nyár csillagászat nélkül! Űrkutatás témában hirdetett versenyt a levelezoversenyek.hu, ahol Magyarország területéről bárhonnan lehetett nevezni. Középiskolás korosztályban 10 csapat indult, ahol a petőfis csapat, Gergely Lídia és Szász Botond csapata első helyezést ért el! Gratulálunk!

« vissza
Oldal tetejére

Kapcsolat

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Cím: 1013 Budapest, Attila út 43.

Tel/fax: +36 1 375-7736

Email: admin@petofigimi.hu

OM kód: 035218
Telephelyikód: 0001
Tankerületi kód: BO 0201

bővebben »

Térkép


Petőfi Sándor Gimnázium