Budapest I. kerületi
PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM
„Fejlődni a kultúrában, biztonságban, szabadon.”

Csillagász blog

FYI: Mobilról a képek fektetett pozícióban jelennek meg élethűen.

 

Április 5-6-7.

Csillagásztábor a Bükkben! Az élménybeszámoló az alábbi linken elérhető:

https://www.psg1892.hu/hu/oktatas/oktatas-szakkorok/csillagasztabor_reloaded

 

Február 29.

 

 

Új plakátok jelentek meg az iskola folyosóin! Legóból tervezünk marsjárót építeni. A jelentkezés folyamatos, de ahogy telik az idő, fogynak a feladatok! A lehetőség nyitott azoknak a petőfiseknek is, akik nem járnak szakkörre. Részletek és jelentkezés az alábbi linken:

https://forms.gle/2cJAREx9pum25hZA8

 

Január 25.

11 csillagász szakkörössel felmentünk az óbudai Polaris Csillagvizsgálóba! 6-kor vártak minket egy távcsöves bemutatással a kupolában, de mi már fél 6 körül ott voltunk, úgyhogy kihasználtuk az időt, és egy Dobson távcsővel hangolódtunk rá az éjszakai égboltra a teraszon. Megnéztük a Jupitert, a Jupiter holdjait, az Orion-ködöt, a Fiastyúk-nyílthalmazt, és a felhők mögött megbújó teliholdra is ránéztünk, de csak azért, mert nagyon kérték a többiek, és a felhő megszűrte az erős fényét. A többi objektumhoz képest így is olyan erős fénye volt, hogy a tanácsomra inkább mást néztünk, mert már addigra megszokta a szemünk a sötétet.

Eközben megérkezett a három óriás pizza amit rendeltünk. Mivel már vacsora idő volt, és az iskolából egy kis kerülővel rögtön a csillagvizsgálóba mentünk, ezért már mindenki éhes volt. A szakköröseim nem is tudják, hogy ez nekem különösen nosztalgikus volt, ugyanis gimnazistaként gyakran pizzáztunk a Polarisban.

A közös vacsora után kezdődött a távcsöves bemutatás. Molnár Péter volt a bemutatónk, akit még a Polarisos éveimből ismerek, a téli égbolt legérdekesebb objektumait mutatta meg nekünk a hatalmas, két és fél méter hosszú távcsőben! Megnéztünk mindent, amit a teraszon néztünk a tükrös távcsővel, ezen kívül az Uránuszt, a Bagoly-halmazt a Cassiopeiában (amiben szinte mindenki valamilyen madár alakot vélt felfedezni), az Androméda-galaxist, és láttunk egy különleges kettőscsillagot is!

Ezzel egy időben egy ifjúsági szakkör is volt a Polarisban, amit egykori szakkörvezetőm, Horvai Ferenc csillagász vezet a mai napig. A szakkör végére becsatlakoztunk, és egészen zárásig, 9 óráig beszélgettünk.

Nagyon köszönjük a lehetőséget! Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben ismét fellátogatunk!

 

Január 16.

Még novemberben volt nagy hír, hogy sarki fényt lehetett látni Magyarországról! Erről volt ma reggel szó közkívánatra, hogy mi az a sarki fény, és miért különleges. A jelenség megértéséhez ismertettem néhány a napfizikához, plazmafizikához és geofizikához kapcsolódó jelenséget, és senki nem aludt el rajta! Hamarosan következnek az éjszakai észlelések, kirándulások, csillagvizsgáló látogatások!

December 21.

Nevezetes nap a téli napforduló napja. A szakkörösökkel szolárgráfokat készítettünk, vagyis olyan lyukkamerát, amellyel fél éven keresztül rögzítjük a Nap mozgását az égbolton. Mindehhez egy italos dobozt használtunk, és fotós boltban kapható fényérzékeny papírt. A papírt betöltöttük az üres dobozba, lyukat fúrtunk a doboz oldalába, és elhelyeztük az iskola tetején. Szolárgráfot általában valamelyik napforduló idején szoktak kitenni, hogy a rögzített képen ne legyen átfedés.

Az alábbi tesztképet Gergely Anna Lídia szakkörös készítette, 3 hetes expozíciós idővel, balra a szolárgráf látható, alul pedig az aznapi csoportkép.

Kellemes Ünnepeket, és Boldog Új Évet kívánunk!

 

November 22.

Vénusz fedés

A legutóbbi bejegyzés óta sok izgalmas esemény történt! Részleges holdfogyatkozás, Vénusz fedés, sarki fény... Ezek közül volt, amit közösen is meg tudtunk figyelni! A Hold november 9-én eltakarta a Vénuszt. A jelenség szabad szemmel is látható volt, és pont bent voltunk az iskolában! A diákoknak talán az volt a legérdekesebb, hogy a bolygót a nappali égbolton is lehetett szabad szemmel látni. Aki nappal keresi a Vénuszt máskor is megtalálhatja, de így, hogy a Hold közvetlen közelében volt, keresni sem kellett.

Aki lemaradt róla, ne aggódjon! Európából 2025 szeptemberében újra látható a jelenség.

Közeleg a téli napforduló, mi pedig szolárgráfokkal készülünk! Részletek a következő bejegyzésben!

Október 24-i szakkör, élménybeszámoló:

Szakkörvezetőként lehetőségem volt részt venni az ESA (Európai Űrügynökség) tanároknak szóló workshopján Redu-ban, Belgiumban. A létesítményt már távolról is fel lehet ismerni a hatalmas parabolaantennáiról, ugyanis többek között innen veszik fel a kapcsolatot a Galilei-, vagyis az európai navigációs műholdakkal. A workshopon 30-an vettünk részt, 18 különböző ESA tagállamból. A foglalkozás a “Taníts a Földről az űrből” nevet viselte, és javarészt műholdképekkel foglalkoztunk!

A résztvevők közül öten tartottunk előadást, én a Csillagász szakkör 35 éves múltjáról és jelenéről beszéltem, valamint a programokról, amit a mostani szakkörösökkel tervezünk.

 

Október 17-én megnéztük, hogy a különboző égitestek hogyan mozognak, és hogy mik azok a törvények, amik ezeket a mozgásokat leírják.

Október 10-én 14-en jelentek meg a reggeli szakkörön, ami évtizedes rekord.

Október 3-án a távcsövekről volt szó. Meglepően sok mindent lehet látni az esti égbolton egy hétköznapi "madártávcsővel", hát még a Petőfi saját csillagásztávcsöveivel. A szakkör végén ki is próbáltuk!

Szeptember 19-én kezdetét vette a csillagász szakkör 37. idénye. Az első foglalkozáson tíz diák jelent meg... egy héttel később, a második órán már  tizenkettő. Terveink szerint a szakkör tevékenységéről folyamatosan bővülő cikkben számolunk be. 

 

Szeptember 11.

Nyári vetélkedő

Nem múlt el a nyár csillagászat nélkül! Űrkutatás témában hirdetett versenyt a levelezoversenyek.hu, ahol Magyarország területéről bárhonnan lehetett nevezni. Középiskolás korosztályban 10 csapat indult, ahol a petőfis csapat, Gergely Lídia és Szász Botond csapata első helyezést ért el! Gratulálunk!

« vissza
Oldal tetejére

Kapcsolat

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Cím: 1013 Budapest, Attila út 43.

Tel/fax: +36 1 375-7736

Email: admin@petofigimi.hu

OM kód: 035218
Telephelyikód: 001
Tankerületi pénzügyi azonosító: BO 0201

bővebben »

Térkép


Petőfi Sándor Gimnázium