Budapest I. kerületi
PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM
„Fejlődni a kultúrában, biztonságban, szabadon.”

Csillagász blog

FYI: Mobilról a képek fektetett pozícióban jelennek meg élethűen.

 

Június 18.

 

Az év utolsó szakköre

 

Amikor máskor már fürdőruhában lógatjuk a lábunkat, addig idén júniusban még tanítás volt az iskolában, és ezzel elérkezett a tanév utolsó csillagász szakköre. Jövőre új tematikával várunk minden érdeklődőt, hogy a régi szakkörösöknek se legyen unalmas, persze az alapokat átbeszéljük a tanév elején.

 

Jó pihenést, kellemes nyári szünetet mindenkinek!

 

 

 

Június 6-7

 

Bennalvás

 

A szakkör fennállása óta egy szép hagyományunk a csillagász bennalvás. A gimnáziumból a tanév során kevés lehetőségünk van a csillagászati megfigyelésekre. A bennalvások alkalmával az iskolában várjuk meg, hogy ránk esteledjen. Így történt ez most is, amikor 5 év kihagyás után felélesztettük a csillagász bennalvások hagyományát.

 

A legtöbbször egy csillagászati esemény időpontjára szervezzük az alkalmat. Az apropó idén a marsjáró építés volt, vagyis, hogy legyen még a tanévben egy nap, amikor közösen tudunk dolgozni a LEGO marsjárónkon. 

 

Este 8-kor találkoztunk az iskolában, és kinyitottuk a tetőn található észlelőtornyot, ami igazi kuriózumnak számít. A pizza megérkezett, a tornyból lejöttünk a késői vacsorára és nem sokkal később elkezdődött a meghívott vendégünk előadása.

 

 

Minden bennalvásra hívunk egy előadót aki csillagászattal foglalkozik, és idén a téma adta magát. Steinmann Vilmos tartotta az éjféli előadást “Mi folyik a Marson?” címmel, ami szépen beleilleszkedett a marsi tematikánkba. Az izgalmas előadás ébren tartott mindenkit ebben a késői órában. Hallhattunk a legfrissebb tudományos eredményekről! Ezúttal is köszönjük Vili, hogy jöttél! Szeretettel látunk máskor is!

 

Az előadás után egy közös hajnali sétára indultunk. Egész más arcát mutatja az iskola, a várnegyed ilyenkor. Ekkor lett számomra nyilvánvaló, hogy több szakmai program nem fér bele az éjszakába, rendesen elfáradt mindenki, és előkerültek a hálózsákok, ugyanis tudtuk, hogy reggel nem az ébresztőnk, hanem a tanóra kezdetét jelző csengő kelt majd bennünket.

 

 

Május 28.

 

Terepasztal készítés

 

Mint minden másnál, a marsi terepasztal építésénél is fontos szempont a környezetvédelem és a fenntarthatóság, ezért a Zöld Kör bevonásával az iskolából leselejtezett bútorokat használtuk fel. Egy régi, de annál több faanyagot tartalmazó asztal lapjából készítjük az asztalt. Veszélyes szerszámokkal dolgoztunk Pali bácsival, ezért itt gyerekek nem voltak jelen.

 

Pali bácsi egyedüli karbantartóként dolgozik az iskolában. Nagyon köszönjük neki a kitartó munkát!

 

 

Május 25.

 

Visszatértünk a Polaris csillagvizsgálóba!

 

Májusban visszatértünk a Polarisba, hogy a tavaszi égbolt látványosságait megtekintsük a csillagvizsgáló távcsöveiben. Több héttel előre választottuk ki az időpontot, ami mindenkinek megfelelt, ezért az időjárással nem tudtunk előre számolni. Sajnos most nem volt olyan szerencsénk, mint a legutóbbi alkalommal, a derült eget illetően. Bemutatónk a borult idő miatt egy előadással készült nekünk a távcsövekről. Kezünkbe foghattuk Galilei és Newton távcsöveinek pontos mását. Köszönjük, hogy miattunk kinyitottak! Legközelebb remélem derült, csillagos egünk lesz!

 

 

Április 5-6-7.

Csillagásztábor a Bükkben! Az élménybeszámoló az alábbi linken elérhető:

https://www.psg1892.hu/hu/oktatas/oktatas-szakkorok/csillagasztabor_reloaded

 

Február 29.

 

 

Új plakátok jelentek meg az iskola folyosóin! Legóból tervezünk marsjárót építeni. A jelentkezés folyamatos, de ahogy telik az idő, fogynak a feladatok! A lehetőség nyitott azoknak a petőfiseknek is, akik nem járnak szakkörre. Részletek és jelentkezés az alábbi linken:

https://forms.gle/2cJAREx9pum25hZA8

 

Január 25.

11 csillagász szakkörössel felmentünk az óbudai Polaris Csillagvizsgálóba! 6-kor vártak minket egy távcsöves bemutatással a kupolában, de mi már fél 6 körül ott voltunk, úgyhogy kihasználtuk az időt, és egy Dobson távcsővel hangolódtunk rá az éjszakai égboltra a teraszon. Megnéztük a Jupitert, a Jupiter holdjait, az Orion-ködöt, a Fiastyúk-nyílthalmazt, és a felhők mögött megbújó teliholdra is ránéztünk, de csak azért, mert nagyon kérték a többiek, és a felhő megszűrte az erős fényét. A többi objektumhoz képest így is olyan erős fénye volt, hogy a tanácsomra inkább mást néztünk, mert már addigra megszokta a szemünk a sötétet.

Eközben megérkezett a három óriás pizza amit rendeltünk. Mivel már vacsora idő volt, és az iskolából egy kis kerülővel rögtön a csillagvizsgálóba mentünk, ezért már mindenki éhes volt. A szakköröseim nem is tudják, hogy ez nekem különösen nosztalgikus volt, ugyanis gimnazistaként gyakran pizzáztunk a Polarisban.

A közös vacsora után kezdődött a távcsöves bemutatás. Molnár Péter volt a bemutatónk, akit még a Polarisos éveimből ismerek, a téli égbolt legérdekesebb objektumait mutatta meg nekünk a hatalmas, két és fél méter hosszú távcsőben! Megnéztünk mindent, amit a teraszon néztünk a tükrös távcsővel, ezen kívül az Uránuszt, a Bagoly-halmazt a Cassiopeiában (amiben szinte mindenki valamilyen madár alakot vélt felfedezni), az Androméda-galaxist, és láttunk egy különleges kettőscsillagot is!

Ezzel egy időben egy ifjúsági szakkör is volt a Polarisban, amit egykori szakkörvezetőm, Horvai Ferenc csillagász vezet a mai napig. A szakkör végére becsatlakoztunk, és egészen zárásig, 9 óráig beszélgettünk.

Nagyon köszönjük a lehetőséget! Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben ismét fellátogatunk!

 

Január 16.

Még novemberben volt nagy hír, hogy sarki fényt lehetett látni Magyarországról! Erről volt ma reggel szó közkívánatra, hogy mi az a sarki fény, és miért különleges. A jelenség megértéséhez ismertettem néhány a napfizikához, plazmafizikához és geofizikához kapcsolódó jelenséget, és senki nem aludt el rajta! Hamarosan következnek az éjszakai észlelések, kirándulások, csillagvizsgáló látogatások!

December 21.

Nevezetes nap a téli napforduló napja. A szakkörösökkel szolárgráfokat készítettünk, vagyis olyan lyukkamerát, amellyel fél éven keresztül rögzítjük a Nap mozgását az égbolton. Mindehhez egy italos dobozt használtunk, és fotós boltban kapható fényérzékeny papírt. A papírt betöltöttük az üres dobozba, lyukat fúrtunk a doboz oldalába, és elhelyeztük az iskola tetején. Szolárgráfot általában valamelyik napforduló idején szoktak kitenni, hogy a rögzített képen ne legyen átfedés.

Az alábbi tesztképet Gergely Anna Lídia szakkörös készítette, 3 hetes expozíciós idővel, balra a szolárgráf látható, alul pedig az aznapi csoportkép.

Kellemes Ünnepeket, és Boldog Új Évet kívánunk!

 

November 22.

Vénusz fedés

A legutóbbi bejegyzés óta sok izgalmas esemény történt! Részleges holdfogyatkozás, Vénusz fedés, sarki fény... Ezek közül volt, amit közösen is meg tudtunk figyelni! A Hold november 9-én eltakarta a Vénuszt. A jelenség szabad szemmel is látható volt, és pont bent voltunk az iskolában! A diákoknak talán az volt a legérdekesebb, hogy a bolygót a nappali égbolton is lehetett szabad szemmel látni. Aki nappal keresi a Vénuszt máskor is megtalálhatja, de így, hogy a Hold közvetlen közelében volt, keresni sem kellett.

Aki lemaradt róla, ne aggódjon! Európából 2025 szeptemberében újra látható a jelenség.

Közeleg a téli napforduló, mi pedig szolárgráfokkal készülünk! Részletek a következő bejegyzésben!

Október 24-i szakkör, élménybeszámoló:

Szakkörvezetőként lehetőségem volt részt venni az ESA (Európai Űrügynökség) tanároknak szóló workshopján Redu-ban, Belgiumban. A létesítményt már távolról is fel lehet ismerni a hatalmas parabolaantennáiról, ugyanis többek között innen veszik fel a kapcsolatot a Galilei-, vagyis az európai navigációs műholdakkal. A workshopon 30-an vettünk részt, 18 különböző ESA tagállamból. A foglalkozás a “Taníts a Földről az űrből” nevet viselte, és javarészt műholdképekkel foglalkoztunk!

A résztvevők közül öten tartottunk előadást, én a Csillagász szakkör 35 éves múltjáról és jelenéről beszéltem, valamint a programokról, amit a mostani szakkörösökkel tervezünk.

 

Október 17-én megnéztük, hogy a különboző égitestek hogyan mozognak, és hogy mik azok a törvények, amik ezeket a mozgásokat leírják.

Október 10-én 14-en jelentek meg a reggeli szakkörön, ami évtizedes rekord.

Október 3-án a távcsövekről volt szó. Meglepően sok mindent lehet látni az esti égbolton egy hétköznapi "madártávcsővel", hát még a Petőfi saját csillagásztávcsöveivel. A szakkör végén ki is próbáltuk!

Szeptember 19-én kezdetét vette a csillagász szakkör 37. idénye. Az első foglalkozáson tíz diák jelent meg... egy héttel később, a második órán már  tizenkettő. Terveink szerint a szakkör tevékenységéről folyamatosan bővülő cikkben számolunk be. 

 

Szeptember 11.

Nyári vetélkedő

Nem múlt el a nyár csillagászat nélkül! Űrkutatás témában hirdetett versenyt a levelezoversenyek.hu, ahol Magyarország területéről bárhonnan lehetett nevezni. Középiskolás korosztályban 10 csapat indult, ahol a petőfis csapat, Gergely Lídia és Szász Botond csapata első helyezést ért el! Gratulálunk!

« vissza
Oldal tetejére

Kapcsolat

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Cím: 1013 Budapest, Attila út 43.

Tel/fax: +36 1 375-7736

Email: admin@petofigimi.hu

OM kód: 035218
Telephelyikód: 001
Tankerületi pénzügyi azonosító: BO 0201

bővebben »

Térkép


Petőfi Sándor Gimnázium