Budapest I. kerületi
PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM
„Fejlődni a kultúrában, biztonságban, szabadon.”

Csillagásztábor reloaded

Több év után először ment kirándulni a Csillagász Szakkör! A célpont a Bükk volt, elsősorban a Bükki Csillagda.

Április 5-én a Keleti Pályaudvarnál gyülekezett a 12 szakkörös és a 4 felnőtt kísérő, majd Miskolcon csatlakozott hozzánk Pócsi tanár úr, és így már 5 felnőttel mentünk tovább Alsóhámorba, ahol a szállásunk volt. Alsóhámor egy sziklás völgyben fekszik, erdőkkel körülvéve.

Szállásunk a Vadasapartmanban volt, ahova Miskolcról busszal gyorsan eljutottunk. A kulcsokat egy számzáras szekrényben leltük meg. Egy kényelmes, családias apartmanban találtuk magunkat. Kitűnő kiindulópontja a bükki kirándulásoknak. Indulásnál és érkezésnél, életmentő volt a kávé és teafőző. Remélem még ide visszatérünk!

 

 

Kilátás az apartmanból

Miután elfoglaltuk a szállást, egy korai vacsora után kisbusz jött értünk, ami felvitt bennünket Répáshutára, a Bükki Csillagdához. Már a buszból láttuk, hogy felszakadozott a felhőzet, mikor a világoskék ég sötétkékre váltott, reménykedtünk, hogy ez sokáig így marad. A Csillagdában péksüteménnyel és innivalóval vártak bennünket. Először a Planetáriumba mentünk, ahol egy csillagász kolléga bemutatott nekünk néhány csillagképet, valamint a tavaszi égbolt aktuális látványosságait. Ekkor már mindannyian kíváncsiak voltunk a távcsövekre, így felmentünk a kupolába, igyekeztünk, mert a radarképeken úgy tűnt, felhők közelednek felénk.

A csillagdának többek között egy 61 centiméter tükörátmérőjű távcsöve van. Közülünk senki nem használt még eddig ehhez hasonlót. A Jupitert sajnos lekéstük, de láttunk galaxisokat, nyílthalmazokat, gömbhalmazokat, planetáris ködöket. Elsősorban mély-ég objektumokra voltunk kíváncsiak. Mindenkit lenyűgöztek a látottak! Idővel megérkeztek a felhők is, ekkor felmentünk a teraszra megnézni a kilátást, valamint a planetáriumba vissztérve megnéztünk egy 3D filmet a Voyager űrszondákról. Este 11-kor ért véget a három órás program.

Másnap a közös reggeli után, a több izgalmas túraútvonal közül a Garadna-völgyet választottuk. Gyalog mentünk Lillafüredre, ahonnan kisvasúttal jutottunk el a végállomásra, majd gyalog mentünk vissza Alsóhámorba, először egy könnyebb úton, amit kalandos erdei ösvények váltottak fel. A délutáni pihenő után tartottam egy rövid eligazítást az éjszakai égbolton való tájékozódásról, és mindenki kapott egy saját csillagtérképet, amit az este hátralevő részében használtunk. Ezt követően Bakondi tanár úr, a Petőfi Csillagász szakkör alapítója mesélt a Galilei-élményről, majd elindultunk az éjszakai túrára. A közeli Zsófia kilátóba vezetett az utunk, távcsövekkel, csillagtérképekkel, fényképezőgépekkel felszerelve. Volt aki azokat a csillagképeket azonosította be a kristálytiszta égbolton, amiket előző nap a Planetáriumban mutattak nekünk, volt, aki asztrotájképeket készített. Így telt el a második este, és természetesen az éjszakai csoportkép sem maradhatott el!

Vasárnap, mielőtt hazavonatoztunk az asztronómiát felváltotta a gasztronómia ugyanis kürtőskalácsban tálalt fagylaltot kóstolhattunk. Maradandó élmény marad mindenkinek ez a hétvége! Májusban folytatjuk a csillagvizsgáló túráinkat!

« vissza
Oldal tetejére

Kapcsolat

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Cím: 1013 Budapest, Attila út 43.

Tel/fax: +36 1 375-7736

Email: admin@petofigimi.hu

OM kód: 035218
Telephelyikód: 001
Tankerületi pénzügyi azonosító: BO 0201

bővebben »

Térkép


Petőfi Sándor Gimnázium