Budapest I. kerületi
PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM
„Tudás, Vidámság, Jövő”

Felvételi infok 2021-2022


Felvételi infok - legyen minden egy helyen !

2022.04.22 Kedves Felvételizők! Kedves Szülők!

Az egyeztetett felvételi jegyzék alapján iskolánkba felvételt nyert tanulók oktatási azonosítója 16 órától érhető el. Az egyszerűbb kereshetőség okán minden tanuló egy táblázatban szerepel, OM azonosító szerint rendezve. Gratulálunk új tanulóinknak !  A tanulmányi területek az alábbi módon szervezőnek új osztályokká:
 

1001, 1002 - 9.Ny

7001, 7002 - 9.A

8001, 8002 - 9.B

5001, 5002 - 9.C

A felvételi keretszámot betöltöttük, így a rendkívüli felvételi eljárásban nem veszünk részt. A felvételi eljárással kapcsolatban továbbra is kérjük, hogy kizárólag a felveteli@petofigimi.hu címen keressenek bennünket, köszönjük együttműködésüket!  A felvételi döntésről szóló levelek kiküldése folyamatos, türelmüket köszönjük!

 

2022.03.20 Kedves Felvételizők, tisztelt Szülők!

Ahogy a felvételi tájékoztatónkban már jeleztük, az iskolavezetés új tanulmányi területek felvételéhez nem járul hozzá a módosítási időszakban. 

A honlapon közzétett ideiglenes felvételi listát a továbbiakban nyilvánosan nem korrigáljuk. A jelenleg is olvasható listához képest a hozzánk jelentkezett 1252 tanuló közül 5-nek módosult a pontszáma jogos szülői észrevétel miatt.  A módosulás az 5 tanuló esetében összesen 9 tanulmányi területet jelent. 1 tanuló esetében a pontszám nem, de a helyezési szám változott. Az érintett szülőkkel felvettük a kapcsolatot, közöljük velük a valós összpontszámot és a korrigált helyezési rangsorszámot. Emiatt az összes mögöttük végző felvételiző rangsorszáma kismértékben módosul. 

A közelgő módosítási időszak előtt csak azt tudjuk javasolni: a rangsorolt jelentkezések közül azt az iskolát és azt a tanulmányi területet írják előrébb, amelyikbe szívesebben járnának. 

(A felvételi jegyzéket március 16-án 17 órakor tettük közzé. Ebben azonban legalább 100 esetben az OM azonosító (amit ki kell írnunk) és a név (amit nem szabad kiírnunk) elcsúszott egymás mellől. (Ezért a hibáért akkor is elnézést kértünk, ezt most is megerősítjük.) A lista teljes átnézése után az ideiglenes jegyzéket március 17-én 17:30-kor újra publikáltuk, azóta is ez olvasható. Ebből adódóan, aki március 16-a óta nem járt a honlapunkon esetleg téves eredmény tudatában van. Kérjük, ellenőrizzék a helyezési számokat! A jelenleg olvasható lista informatikai értelemben korrekt, ezt már többször ellenőriztük. Ezt a felvételi listát már nem fogjuk frissíteni.) 

Minden felvételizőnek ismét megköszönjük, hogy jelentkezésével megtisztelte iskolánkat !

 

2022.03.17 Kedves Felvételizők, tisztelt Szülők!

Az ideiglenes felvételi jegyzék elkészült. A rangsorokat tanulmányi területek szerint tesszük közzé. A neveket sajnos nem írhatjuk ki, ezért a listákat az OM azonosító szerint rendeztük. Három adatot kell megadnunk: OM azonosító, a felvételi eljárásban elért összpontszám és az ideiglenes felvételi listán elért helyezés. Az E betű azt jelenti, hogy a jelentkezőt elutasítottuk. Akinek a pontszáma helyén is E betű szerepel, az sajnos még a szóbeliig sem jutott el. Természetesen hozzájuk  is rendelhető lenne egy pontszám, ezt azonban mindenki ki tudja számolni magának (hozott pontok + magyar központi + matematika központi x1,6). Aki a pontszáma mellett egy piros E betűt lát, az elérte ugyan a szükséges pontszámot, de a nyelvi meghallhatáson az általa már tanult nyelvből 40%-nál rosszabb eredményt ért el, így a felvételi tájékoztatóban leírtak alapján nyelvi osztályokba nem javasoljuk a felvételét. 

Minden felvételizőnek köszönjük, hogy jelentkezésével megtisztelte iskolánkat !

Állandó anyagaink:

Beiskolázási és felvételi tájékoztató a 2022-2023 tanévre

A 2021. december 1-jei igazgatói tájékoztató diasorozata

 

2022.03.01 Tisztelt Szülők!

A  felveteli@petofigimi.hu e-mail címet azért rendszeresítettük, hogy az igazgatói döntést igénylő, felvételivel kapcsolatos leveleket, kérvényeket, dokumentumokat ide, egy helyre gyűjtsük össze. A szóbeli időpont megváltoztatása azonban nem igazgatói feladat, kérjük ezt telefonon intézzék, sokkal gyorsabb és rögtön olyan időpontban tudnak megállapodni, amely már megfelelő!  (+36 1 375-7736) Ráadásul holnaptól várhatóan lényegesen könnyebb lesz elérni minket, mert a változtatások első és legnagyobb hulláma már lezajlott. Sajnos többször előfordult, hogy - mivel a levélre nem érkezett azonnal válasz - telefonon is felhívták a titkárságot és új időpontot szereztek, így aztán egy idő után már mi sem tudtuk, kinek kell még válaszolni és kinek nem. Egyelőre a szóbeli időpontokról való levelezést felfüggesztettük, kérjük telefonáljanak. Újból csak azt tudjuk írni, olyan még nem fordult elő, hogy valaki a lassabb ügyintézés miatt  maradt volna le a szóbeliről. 

2022.02.28 Tisztelt Érdeklődők!

A szóbelire behívott diákok listái az alábbi linkeken érhetők el. E-mailt, postai értesítést ne várjanak, sajnos erre már nincsen kapacitásunk.  (A csoportok sorszámozása nem folytonos, nincsen jelentősége.) Szóbeli tájékoztatást leghamarabb március 1-jén tudunk adni munkaidőben, Február 28-án kérjük, már ne telefonáljanak. 

2022. március 2

2022. március 5

2022. március 7

A szóbeli beosztás elveiről, további tudnivalók a szóbeli meghallgatásokról

 

2022.02.07 Sok telefont kapunk, hogy adjuk meg a "behívási ponthatárt" és a "bejutási ponthatárt".  Úgy tűnik, másképp működünk, mint a többi iskola. Ilyen ponthatárokat nem adunk meg, főleg a jelentkezési lapok beérkezése előtt nem! A Petőfi Gimnázium immár 20 éve követett gyakorlata ugyanis az, hogy lehetőség szerint mindenkit meghallgatunk, aki megtisztelt a bizalmával minket  és beadta a jelentkezési lapját - akkor is, ha gyengébben sikerült az írásbelije. Igaz persze az is, hogy kb. 800 szóbeliző felett a szóbeli meghallgatás lebonyolítása szinte megoldhatatlan feladat. Ezért, ha a jelentkezők száma ismét nagyon magas lesz, akkor alkalmaznunk kell valamilyen szűrőt, de ez a létszám függvénye lesz, nem valami előre elképzelt összpontszám. A sokat emlegetett "ponthatár" tehát menet közben alakul ki, de csak abban az esetben, ha jelentkezők száma ismét jóval 800 fölött lesz. 

Hasonlóan a bejutási ponthatárról sem tudunk nyilatkozni, főleg előre nem. Tavaly a járvány miatt az összes magyar nyelvű szóbeli meghallgatást töröltük, tehát idén akár 60 ponttal is többet lehet szerezni. Ráadásul módosultak kissé a tanulmányi területek. Tehát a korábbi  ponthatárok félrevezetőek lennének. Helyette olyat ajánlunk, ami igazán informatív: az ideiglenes felvételi rangsor hanyadik helyéről sikerült még bejutni? Az alábbi táblázat segít eligazodni a kérdésben. Az egyes oszlopok jelentése sorrendben: a tanulmányi terület idei kódja; megnevezése; a legjobb tavalyi bejutó rangsorszáma; a leggyengébb tavalyi bejutó rangsorszáma; létszámkeret (fél-egész); a tanulmányi területre tavaly jelentkezettek száma. 

1001 NYEK (5 évf) angol haladó - francia kezdő 5 75 fél osztály 479
1002 NYEK (5 évf) angol - német haladó 14 67 fél osztály 255
5001 angol középhaladó - német kezdő 17 205 fél osztály 650
5002 angol kezdő - német középhaladó 29 112 fél osztály 292
7001+7002 történelem emelt szintű képzés 34 187 egész osztály 453
8001+8002 általános tantervű osztály 25 302 egész osztály 1056

Megjegyzés: tavaly a történelmes és az általános tantervű osztályokat a második idegen nyelvtől függetlenül, közös kódon hirdettük.

2022.01.10 Jövő szombaton, 2022. január 22-én a Petőfi Gimnázium is megtartja a központi írásbeli felvételit azok számára, akik korábban jelezték, hogy nálunk kívánják megírni a két felvételi dolgozatot. Az épület 9 órától nyitva lesz. A szülők is kísérők számára írjuk, hogy - a járványhelyzet miatt - szakítanunk kell egy több évtizedes hagyománnyal. Ezúttal nem tarthatunk igazgatói tájékoztatót az izguló szülőknek és kísérpknek. A szülők is kísérők január 22-én sajnos csak a lengőajtóig jöhetnek be. 

2021.12.05 Több szülő kérésére az online tájékoztatókon bemutatott prezentációt most közkinccsé tesszük (.pptx formátumban).  link

2021.11.20 Tisztelt Érdeklődők! A nyílt napokat sajnos törölni kellett, de az igazgatói tájékoztatók nem maradnak el: december 1-jén szerdán 13:30-kor  illetve december 2-án csütörökön 17:30-kor lesz egy-egy másfél órásra tervezett online tájékoztató. Most csak az időpontot "tegyék félre", a csatlakozás tudnivalóit, a linket a tájékoztató előtti napon tesszük közzé. Kérjük, a felvételi időszakban rendszeresen  keressék fel honlapunkat! 

2021.11.09 Tisztelt Érdeklődők! Sajnálattal írjuk, hogy a járványhelyzet súlyosbodása miatt a 2021. november 17.-i és november 20.-i nyílt nap törlésre kerül. Pótlásukra nem látunk lehetőséget. Ezzel együtt minden nyolcadikos diáknak és minden szülőnek, aki megtisztelt minket az érdeklődésével, szeretnénk segítséget nyújtani az iskolaválasztás előtt. Ezért november - december hónapokban két online szülői értekezletet tervezünk (egyet délelőtt, egyet este) , melyek időpontjáról legalább egy héttel korábban tájékoztatást adunk.  Az iskola Youtube csatornájára felteszünk még néhány, az iskola életét bemutató anyagot. Kérjük, a továbbiakban is kísérjék figyelemmel honlapunkat!

2021.11.03 Tisztelt Érdeklődők! A Nyílt napok regisztrációs moduljának tervezett megnyitása 2021. november 10. Ekkor egy hét áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy egy érdekesnek tűnő órára foglaljanak helyet. Ha viszont a járványhelyzet tovább romlik, lehetséges, hogy - néhány más iskolához hasonlóan - a Petőfi Gimnázium vezetése is a Nyílt napok törlését lesz kénytelen bejelenteni. 

2021.10.07 Tisztelt Érdeklődők! Bár már korábban elkészült, most került tankerületi jóváhagyásra a felvételi tájékoztatónk, amely ezen a linken érhető el.  Ezzel párhuzamoson a korábbi tájékoztót elérhetelenné tesszük, hiszen annak tartalma inkább zavaró most már. Mivel a tavalyi felvételihez képest több változás van, ezért a Gyakran Ismételt Kérdések rovatban adott válaszaink esetleg nem teljesen "kompatibilisak"  ezzel a tájékoztatóval. Ilyen esetekben nyilván az új felvételi tájékoztató a mérvadó, a Gyakran Ismételt Kérdéseket pedig folyamatosan "tisztítjuk". 

2021.09.24 Tisztelt Érdeklődők  (nyolcadikos diákok, iskolát kereső szülők)!  Sok telefont kapunk, mikor lesz már kint a felvételi tájékoztatónk. Furcsának tűnhet, de ez nem rajtunk múlik. Hivatalossá a felvételi tájékoztató tankerületi jóváhagyás után válik, az pedig még odébb van, kb. október 15. körül várható. Szintén sokan kérdezik  a nyílt nap időpontját.  Ebből ősszel kettő is lesz, 2021. november 17-én (szerdán) és november 20-án szombaton). Erről szintén nem tudunk most többet írni, a hagyományaink alapján online helyfoglalásra lesz mód, kb egy héttel az első alkalom előtt (tehát november 10-e körül).

Oldal tetejére

Kapcsolat

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Cím: 1013 Budapest, Attila út 43.

Tel/fax: +36 1 375-7736

Email: admin@petofigimi.hu

OM kód: 035218
Telephelyikód: 0001
Tankerületi kód: BO 0201

bővebben »

Térkép


Petőfi Sándor Gimnázium