Budapest I. kerületi
PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM
„Fejlődni a kultúrában, biztonságban, szabadon.”

Gyakran ismételt kérdések


GYÍK témakörök


Felvételivel kapcsolatos kérdések

Az angol felvételin milyen képekről kell a gyerekeknek beszélni?

Tisztelt Érdeklődő! A képek többnyire embereket ábrázolnak hétköznapi helyzetekben (pl. szabadidős tevékenységek végzése közben). Más képek olyan helyszíneket vagy tárgyakat mutatnak be, amelyekkel minden nap találkozhatnak a diákok (pl. osztályterem, egészséges ételek)

Gyermekem négyes tanuló. Van esélye bejutni?

Tömören: van esélye. Kicsit részletesebben: nem tartozunk azon iskolák közé, amelyek 4,5 alatti átlaggal már nem javasolják a jelentkezést.

Kérem adják meg telefonon gyermekünk pontszámát !

Telefonon nem adunk meg pontszámot. Az írásbeli vizsga eredménye az iskolában tekinthető meg. Aki a megtekintés napján nem jelentkezik, annak tértivevényes értesítést küldünk. Az összesített  pontszámot (az adatvédelmi szempontok figyelembe vételével, név nélkül) a honlapon közöljük. A szóbeli pontszámát az összpontszámból lehet "visszafejteni". 

Lehet-e a NYEK angol haladó (1001-es kód) csoportban francia helyett a németet választani ?

Sajnos, ennek az igénynek jelenleg nem tudunk eleget tenni. Aki olyan NYEK-es csoportot keres, ahol az angol haladó mellé német kezdő társul, a mi iskolánkban nem talál ilyet. 

Már most látom, hogy ütközik a szóbelijük egy másik iskolával. Mit tehetünk?

Kérjenek új időpontot. Eddig még mindenkinél találtunk megoldást.

Még nincsen kinn a szóbeli beosztás ! Mikor teszik ki?

Tisztelt Érdeklődő! A szóbeli meghallgatás előtt legkésőbb 48 órával kint lesz a beosztás. Amennyiben ütközés lép fel más iskola szóbelijével, megpróbálunk segteni. Eddig még mindig sikerült :-)

Meghirdették a történelem tagozatot, de nincs történelemből szóbeli. Hogyan lehetséges ez?

A történelem tanulmányi területre az érdeklődésen kívül (ezt a jelentkezésével bizonyítja a tanuló) idén nincsen külön követelmény. 

Mennyi a bejutási ponthatár?

Tisztelt Szülő! Megértjük, hogy a legtöbb érdeklődő pontszámhoz köti a felvételet, de higgye el, ennek semmi értelme. A felvételi küszöböt ugyanis két dolog alakítja jelentősen. Az egyik a hozzánk jelentkező diákok száma (ez már évek óta 1000 elett van). A másik, ennél nyomósabb tényező a központi írásbeli felvételik országos átlaga. Egyik évről a másikra pl a matematika országos átlagban 8 pont eltérés is lehet !  A legnépszerűbb öt évfolyamos képzésünkön viszont 8 pont különbség 50-70 helyet is jelenthet!

Ezért inkább a rangsor helyezési számait érdemes tekinteni. Általában elmondható, hogy a 100-zal kezdődő (pl 189.) sorszámok még valószínű bejutó helyek. Kivételt képez legnépszerűbb osztályunk, az öt évfolyamos nyelvi osztály, ott inkább a 120. hely táján vannak az utolsó biztos bejutó helyek.

A kölönböző szülői fórumokon olvasható "küszöbpontszámok" nem hivatalos adatok, mi ilyen adatokat nem publikáltunk sehol. Kérjük, hogy ezeket a (jószándékú) szülői fórumokat kritikus szemmel olvassák. 

Milyen nyelvi szint szükséges az 1001-es és 1002-es kódra?

A tájékoztatónkban az áll, hogy a nyelvi osztályokba pályázó tanulók az általuk korábban tanult idegen nyelvből meghallgatáson vesznek részt. Ehhez nem szükséges B2-es szinten lenni, papír meg végképp nem kell erről. A hivatalos kimenő nyelvi követelmény a B2. Vagyis a tanulmányok befejezésekor kell a B2 szintet teljesíteni. Szerintünk sokkal töb lehetőség van ebben a képzési formában. Célunk, hogy minél többen jussanak el a C1 szintre az első idegen nyelvből. 

Nem értem! Miért kell felvételiznünk angolból a történelem tagozatra?

Nem kell felvételizni. Csak az vesz részt a nyelvi meghallgatáson, aki a megpályázott tanulmányi területek közé a nyelvi előkészítőt is felvette. Idén (2024-ben) ez az 1001-es tanulmányi terület.

SNI-s, BTM-es tanulónak hogyan számítják a felvételi pontszámát?

A felvételi tájékotatóban részletsen leírtuk, mi történik ilyenkor. A nálunk felvételizők minden törvényes kedvezményt megkapnak, viszont a saját erejükből kell bejutniuk az iskolába. Ha ha pl. matematikából egyáltalán nincsen pontszáma, akkor a felvételi többi komponensét kell "széthúzni" a 180 (NYEK esetén 240 pontos) skálára, hiszen más központi felvételi írásbelit nem tudunk beállítani. Az SNI-s tanulók jelentkezését nem korlátozzuk, sikeres felvételi esetén fogadjuk őket, de nem ajánljuk feltétlenül számukra az általunk indított tanulmányi területeket. 


Nyelvoktatással kapcsolatos kérdések

Aki németet tanult korábban, hogy kerülhet be az angol nyelvi előkészítőbe?

A nyelvi előkészítőben mindenki számára a nagyobb óraszám az angol. Aki az általános iskolában németül tanult, az a felvételi beszélgetésen németből "mutatja meg" nyelvi kompetenciáit. Felvétel esetén itt is a nagyobb óraszámú idegen nyelv a "kezdő" angol, második idegen nyelv a haladó német lesz. (Igazi kezdő angolos ma már kevés van. Inkább arról van szó, hogy németből már haladó szinten van, angolból jóval kevesebbet tanult.)

Az 1001-es és 1002-es kódon hogyan alalkul a második idegen nyelv óraszáma az öt év alatt?

5+3+3+3+3, ezen felül az utolsó két évben van még fakultációs lehetőség is.

Gyermekem németül és angolul is tanult és angol nyelvi előkészítőbe szeretne menni. Melyik tanulmányi területet jelölje meg?

Ilyenkor azt érdemes mérlegelni, hogy melyik nyelvből szeretne szóbelizni, illetve melyik nyelvet szeretné haladó csoportban tanulni. Az 1002-es kódon a szóbeli meghallgatás németből van és a haladó német csoport mellé "kezdő" (újrakezdő) angol párosul. A z 1001-es kódon a szóbeli angolból van, de a haladó angol mellé a kezdő francia jár, tehát 2. nyelvként a németet nem lehet választani. Természetesen arra is van lehetőség, hogy mindkét tanulmányi területet megjelöljék. Ebben az esetben mindkét nyelvből van szóbeli beszélgetés.

Hogyan alakul az 1001-es és 1002-es kódon az angolórák száma az öt év alatt ?

13+5+5+5+5. Az óraszámokról a Pedagógiai programunkaban olvashat.

Kéttannyelvű általános iskolából van értelme a nyelvi előkészítőre bejutni ?

Tisztelt Szülő! Ha a kéttannnyelvű általános iskolában gyermeke korábban angolul tanult, akkor Önöknek kell eldönteni, van-e értelme ekkora óraszámban folytatni. Ha "már közel" a középfokú nyelvvizsga és "ráér" az felsőfokú, akkor lehet, hogy tényleg nem kell még 1100+ angol óra. Ebben az esetben jó választás  a négy évfolyamos angol - német nyelvi osztály, amelyben van lehetőség középhaladó angol - kezdő német párosításra. Ha angolból már a gimnázium alatt cél a felsőfokú nyelvvizsga és megfelel mellé a francia nyelv kezdő szintről, akkor feltétlenül szóba jöhet az 1000-es tanulmányi terület. 

Ha a kéttannyelvű általános iskolában gyermeke korábban németül tanult, akkor jó döntés lehet a nyelvi előkészítő. Az 1000-es tanulmányi területen folytathatja a németet haladó csoportban és kezdheti az angolt magas óraszámban, így lehetősége van mindkét nyelvből megszerezni a nyelvvizsgát.


Általános kérdések

Az osztályfőnök nem akarja elfogadni a szülői igazolásomat. Megteheti?

Megteheti. Nyilván nem az a cél, hogy több igazolatlan óra legyen. Olyankor szokott ez előfordulni, amikor már a szülő kimerítette a szülői keretet, mégis újra igazolni akar. A másik előforduló eset, hogy a diák hiányzását késve jelzi a szülő.

Elengedik majd gyermekemet versenyekre, családi síelésre?

Igen. A távollétet az igazgatónak címzett beadványban kell kérni, és szinte minden esetben támogató határozat születik. Csak súlyos fegyelemsértés, vagy a tanulmányok nagyfokú elhanyagolása lehet kizáró ok.

Hogyan lehet átjelentkezni a Petőfibe?

Iskolánk korlátozott számban tud befogadni más iskolákból átlépő tanulókat. Az átvételre augusztus - szeptember, illetve január (vége) - február időszakokban van a legnagyobb esély. A félévek előrehaladtával az átvétel egyre nehezebben oldható meg, hiszen az átjövő diáknak már a Petőfiben kell megfelelő számú osztályzatot szereznie az adott félév végéig. Csak azokat vesszük át, aki magyarból és matematikából egy ún. átvételi dolgozatot írnak és azokon 60% fölötti eredményt érnek el. Ezek a dolgozatot kompetencialapú  szintfelmérők. A céljuk az, hogy segítségükkel megbecsüljük, hogy az új diák mennyire lesz képes bekapcsolódni a Petőfiben folyó tanulmányi munkába. A nyelvi osztályokba pályázók még a nyelvi tudásukról is számot adnak egy rövid szóbeli beszélgetés során. Csak azokat tudjuk felvenni, akik a közismereti tárgyakból megfelelő számú órát hallgattak a korábbi intézményükben. (Ez a bizonyítványokból ellenőrizhető)  Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szakgimnáziumokból különösen problémás az átvétel, mivel ott csak egy idegen nyelvet oktatnak, nálunk pedig kettőt. Szakgimnáziumokból a kilencedik évfolyam első hónapjában van lehetőség az átvételre, a későbbiek ez az esély jelentősen csökken a nyelvtanulás említett problémája miatt. További probléma a kilencedik évfolyamon, hogy már jó ideje teljes feltöltöttséggel indulnak az osztályaink. Mielőtt az átjelentkezésről döntetnek, feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot iskolánkkal. Kérelmüket az igazgato@petofigimi címre küldjék Török Csaba igazgató úrnak címezve. 

Meddig kell beérni az iskolába?

Senkinek sem javasoljuk, hogy az utolsó pillanatban zuhanjon be az iskolába - ilyenkor nehéz ráhangolódni a tanításra.  Ha 7:45 -ig beér, lesz ideje elővenni a tanszereit, üdvözölni az osztálytársait, esetle meglátogatni a büfét.  Ha 8 óra után érkezik későnek fogják beírni. 

Régebben volt matematika tagozat - jövőre nem indul?

A matematika tagozat valóban nem indul néhány éve. A Pedagógiai programból azonban nem vettük ki, ami azt jelenti, a megfelelő időpontban szeretnénk újraindítani.

Oldal tetejére

Kapcsolat

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Cím: 1013 Budapest, Attila út 43.

Tel/fax: +36 1 375-7736

Email: admin@petofigimi.hu

OM kód: 035218
Telephelyikód: 001
Tankerületi pénzügyi azonosító: BO 0201

bővebben »

Térkép


Petőfi Sándor Gimnázium