Budapest I. kerületi
PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM
„Tudás, Vidámság, Jövő”

Gyakran ismételt kérdések


GYÍK témakörök


Felvételivel kapcsolatos kérdések

A történelem tagozatra nincsen megadva szóbeli időpont, ezért egy történelemből kitűnő tanuló nem tud Önökhöz jelentkezni!

Ez tévedés, a jelentkezéssel automatikusan regisztrált a szóbeli meghallgatásra. Ennek időpontja az alábbi négy nap egyike lesz: 2019. február 27, február 28, március 2, március 4. Nincs külön időpont a történelmes osztályba jelentkezőknek. A honlapról fogják megtudni majd a pontos beosztást. 

Az angol felvételin milyen képekről kell a gyerekeknek beszélni?

Tisztelt Érdeklődő! A képek többnyire embereket ábrázolnak hétköznapi helyzetekben (pl. szabadidős tevékenységek végzése közben). Más képek olyan helyszíneket vagy tárgyakat mutatnak be, amelyekkel minden nap találkozhatnak a diákok (pl. osztályterem, egészséges ételek)

Gyermekem "csak" négyes tanuló. Van esélye bejutni ?

Tömören: van esélye. Kicsit részletesebben: nem tartozunk azon iskolák közé, amelyek 4,5 alatti átlaggal már nem javasolják a jelentkezést.

Kérem adják meg telefonon gyermekünk pontszámát, mert az általános iskola már kéri. (2018. februári kérdés)

A pontszámok közzétételét és a megtekintést február 8-ig kell biztosítanunk. Ehhez képest a január 31-i megtekintési dátumot diák- és szülőbarátnak érezzük. Nem közölhetünk eredményeket a megtekintési időpont előtt. Nincs is még az összes dolgozat kijavítva. Az általános iskola talán azért kéri több mint két héttel (!) a határidő előtt az adatokat,  mert tapasztalatuk szerint a gyerekek egy része sokszor késve adja le az iratokat. Ebben azonban nem tudunk segíteni, az értékelő lapokat január 31-én adjuk kézbe.

Már most látom, hogy ütközik a szóbelijük egy másik iskolával. Mit tehetünk?

Azért várjuk meg a tényeges szóbeli beosztás közzétételét. :-) Ha még akkor is ütközik, kapnak új időpontot. Eddig még mindenkinél találtunk megoldást.

Még nincsen kinn a szóbeli beosztás ! Mikor teszik ki?

Tisztelt Érdeklődő! A postára adási határidő 2019. február 18-án hétfő 24 óra volt.  A lapok jelentős része még meg sem érkezett. A feldolgozás is időt vesz igénybe és csak utána jöhet a szóbeli beosztás. Talán vasárnap délután 16 óra után ki tudjuk tenni a honlapra. Ami biztos: négy felvételi nap lesz: 2019. február 27, február 28, március 2, március 4. Mindenkit behívunk, aki mindkét felvételi teszten legalább 10 pontot elért (Szögezzük le, ez nem teljesíthetetlen követelmény.)

Mennyi a bejutási ponthatár?

Tisztelt Szülő! Megértjük, hogy a legtöbb érdeklődő pontszámhoz köti a felvételet, de higgye el, ennek semmi értelme. A felvételi küszöböt ugyanis két dolog alakítja jelentősen. Az egyik a hozzánk jelentkező diákok száma (ez immár tizenöt éve enyhén emelkedő tendenciát mutat). A másik, ennél nyomósabb tényező a központi írásbeli felvételik országos átlaga. Egyik évről a másikra pl a matematika országos átlagban 8 pont eltérés is lehet !  A legnépszerűbb öt évfolyamos képzésünkön viszont közel négyszázan szeretnének bejutni, itt 8 pont különbség 50-70 helyet is jelenthet!

Ezért inkább a rangsor helyezési számait érdemes tekinteni. Általában elmondható, hogy a 100-zal kezdődő (pl 189.) sorszámok még biztos bejutó helyek. Kivételt képez legnépszerűbb osztályunk, az öt évfolyamos nyelvi osztály, ott inkább a 120. hely táján vannak az utolsó biztos bejutó helyek.

Mikor rakják ki a szóbeli meghallgatások beosztását? (2018. márciusi kérdés)

A jelentkezési határidő le sem zárult, korainak gondoljuk még beosztás kiírását. Mivel az első szóbeli nap február 28 szerda, ezért legkésőbb január 26-án hétfőn kinn lesz a lista. Ez egy óvatos vállalás a részünkről, reméljük február 23-án pénteken már érdemes lesz ránézni a honlapra...

Nem értem! A 2000-es kódnál kiírták, hogy a nyelveknél az angol kezdő, a német haladó szintről indul. Az 1000-es kódnál a német haladót jelezték, de az angolról nem írtak. Ez mit jelent?

Ez azt jelenti, hogy az 1000-es kódon kezdő szintől indul az angol nyelv oktatása de tudjuk, hogy nagyon sokan tanultak már angolul. A csoport szintjére valószínűleg a "kezdő és újrakezdő" kifejezés lenne a megfelelő. Ne felejtsük, a nagyobb óraszám az angolon van, tehát a valódi kezdők gyorsan felzárkózhatnak az újrakezdőkhöz. 

Nem értem! Miért kell felvételiznünk angolból a történelem tagozatra?

Nem kell felvételizni. Csak az vesz részt a nyelvi meghallgatáson, aki a megpályázott tanulmányi területek közé a nyelvi előkészítőt is felvette.

SNI-s, BTM-es tanulónak hogyan számítják a felvételi pontszámát?

A nálunk felvételizők minden törvényes kedvezményt megkapnak, viszont a saját erejükből kell bejutniuk az iskolába. Ha ha pl. matematikából nincsen pontszáma, akkor a felvételi többi komponensét kell "széthúzni" a 240 pontos skálára, hiszen más központi felvételi írásbelit nem tudunk beállítani. A példabeli esetben a felvételi másik három eleméből 50+50+60=160 pontot szerezhet maximálisan. A 240 pontos skálára ekkor úgy tudjuk ráhelyezni, hogy pontszámát 240/160= 1,5-del kell "felszorozzuk".

Valóban B2-es nyelvvizsga kell az 1000-es és a 2000-es kódra? A tájékoztatójukban ez áll.

A tájékoztatónkban az áll, hogy a nyelvi osztályokba pályázó tanulók az általuk korábban tanult idegen nyelvből meghallgatáson vesznek részt. Ehhez nem szükséges B2-es szinten lenni, papír meg végképp nem kell erről. Amit a tájékoztatóban olvasott, az a nyelvi osztályok kimeneti követeleménye. Vagyis a tanulmányok befejezésekor kell a B2 szintet teljesíteni. 


Nyelvoktatással kapcsolatos kérdések

Aki németet tanult korábban, hogy kerülhet be az angol nyelvi előkészítőbe?

A nyelvi előkészítőben mindenki számára a nagyobb óraszám az angol. Aki az általános iskolában németül tanult, az a felvételi beszélgetésen németből "mutatja meg" nyelvi kompetenciáit. Felvétel esetén az első idegen nyelv a kezdő angol, második idegen nyelv a haladó német lesz.

Az 1000-es és 2000 kódon hogyan alalkul a második idegen nyelv óraszáma az öt év alatt?

5+3+4+3+3, ezen felül az utolsó két évben van még fakultációs lehetőség is.

Gyermekem németül és angolul is tanult és angol nyelvi előkészítőbe szeretne menni. Melyik tanulmányi területet jelölje meg?

Ilyenkor azt érdemes mérlegelni, hogy melyik nyelvből szeretne szóbelizni, illetve melyik nyelvet szeretné haladó csoportban tanulni. Az 1000-es kódon a szóbeli meghallgatás németből van és a haladó német csoport mellé kezdő angol párosul. A 2000-es kódon a szóbeli angolból van, de a haladó angol mellé a kezdő francia jár, tehát 2. nyelvként a németet nem lehet választani. Természetesen arra is van lehetőség, hogy mindkét tagozatkódot megjelöljék. Ebben az esetben mindkét nyelvből van szóbeli beszélgetés.

Hogyan alakul az 1000-es kódon az angolórák száma az öt év alatt ?

13+5+5+4+4. Az óraszámokról a Pedagógiai programunkaban olvashat.

Kéttannyelvű általános iskolából van értelme a nyelvi előkészítőre bejutni ?

Tisztelt Szülő! Ha a kéttannnyelvű általános iskolában gyermeke korábban angolul tanult, akkor Önöknek kell eldönteni, van-e értelme ekkora óraszámban folytatni. Ha "már közel" a középfokú nyelvvizsga és "ráér" az felsőfokú, akkor lehet, hogy tényleg nem kell még 1100+ angol óra. Ebben az esetben jó választás  a négy évfolyamos angol - német nyelvi osztály, amelyben van lehetőség középhaladó angol - kezdő német párosításra. Ha angolból már a gimnázium alatt cél a felsőfokú nyelvvizsga és megfelel mellé a francia nyelv kezdő szintről, akkor feltétlenül szóba jöhet az 1000-es tanulmányi terület. 

Ha a kéttannyelvű általános iskolában gyermeke korábban németül tanult, akkor jó döntés lehet a nyelvi előkészítő. Az 1000-es tanulmányi területen folytathatja a németet haladó csoportban és kezdheti az angolt magas óraszámban, így lehetősége van mindkét nyelvből megszerezni a nyelvvizsgát.


Általános kérdések

Az osztályfőnök nem akarja elfogadni a szülői igazolásomat. Megteheti?

Megteheti. Nyilván nem az a cél, hogy több igazolatlan óra legyen. Olyankor szokott ez előfordulni, amikor már a szülő kimerítette a szülői keretet, mégis újra igazolni akar. A másik előforduló eset, hogy a diák hiányzását nem jelzi a szülő az adott tanítási nap reggelén.

Elengedik majd gyermekemet versenyekre, családi síelésre?

Igen. A távollétet az igazgatónak címzett beadványban kell kérni, és szinte minden esetben támogató határozat születik. Csak súlyos fegyelemsértés, vagy a tanulmányok nagyfokú elhanyagolása lehet kizáró ok.

Hogyan lehet átjelentkezni a Petőfibe?

Iskolánk korlátozott számban tud befogadni más iskolákból átlépő tanulókat. Az átvételre augusztus - szeptember, illetve január (vége) - február időszakokban van a legnagyobb esély. A félévek előrehaladtával az átvétel egyre nehezebben oldható meg, hiszen az átjövő diáknak már a Petőfiben kell megfelelő számú osztályzatot szereznie az adott félév végéig. Csak azokat vesszük át, aki magyarból és matematikából egy ún. átvételi dolgozatot írnak és azokon 60% fölötti eredményt érnek el. Ezek a dolgozatot kompetencialapú  szintfelmérők. A céljuk az, hogy segítségükkel megbecsüljük, hogy az új diák mennyire lesz képes bekapcsolódni a Petőfiben folyó tanulmányi munkába. A nyelvi osztályokba pályázók még a nyelvi tudásukról is számot adnak egy rövid szóbeli beszélgetés során. Csak azokat tudjuk felvenni, akik a közismereti tárgyakból megfelelő számú órát hallgattak a korábbi intézményükben. (Ez a bizonyítványokból ellenőrizhető)  Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szakgimnáziumokból különösen problémás az átvétel, mivel ott csak egy idegen nyelvet oktatnak, nálunk pedig kettőt. Szakgimnáziumokból a kilencedik évfolyam első hónapjában van lehetőség az átvételre, a későbbiek ez az esély jelentősen csökken a nyelvtanulás említett problémája miatt. További probléma a kilencedik évfolyamon, hogy már jó ideje teljes feltöltöttséggel indulnak az osztályaink. Mielőtt az átjelentkezésről döntetnek, feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot iskolánkkal.

Meddig kell beérni az iskolába?

Senkinek sem javasoljuk, hogy az utolsó pillanatban zuhanjon be az iskolába - ilyenkor nehéz ráhangolódni a tanításra.  Ha 7:45 -ig beér, lesz ideje elővenni a tanszereit, üdvözölni az osztálytársait, esetle meglátogatni a büfét.  Ha 8 óra után érkezik és a tanár megelőzi, hiányzónak (iiletve ha megérkezik, későnek) fogják beírni.

Régebben volt matematika tagozat - jövőre nem indul?

A matematika tagozat valóban nem indul néhány éve. A Pedagógiai programból azonban nem vettük ki, ami azt jelenti, a megfelelő időpontban szeretnénk újraindítani.

Oldal tetejére

Kapcsolat

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Cím: 1013 Budapest, Attila út 43.

Tel/fax: +36 1 375-7736

Email: admin@petofigimi.hu

OM kód: 035218
Telephelyikód: 0001
Tankerületi kód: BO 0201

bővebben »

Térkép


Petőfi Sándor Gimnázium