Budapest I. kerületi
PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM
„Fejlődni a kultúrában, biztonságban, szabadon.”

Nyelvtanítás - melyik osztály, milyen szinten?

Kedves Érdeklődők!

Telefonon még mindig nagyon sok kérdést kapunk, és szinte mindegyik a nyelvoktatással kapcsolatos. Az alábbi táblázatban megpróbáljuk összefoglalni tanulmányi területek szerint, hogy melyik osztályban milyen nyelvet és milyen szinten tanítunk. Bordóval jelöltük azokat a nyelvi csoportokat, ahol a leggyakoribb a félreértés, a táblázat alatt ehhez néhány megjegyzést, tanácsot fűzünk. 

Tanulmányi 

terület (kód)

 

Osztály típusa

 

Hány  évfolyamos képzés

Nagyobb  óraszámú nyelv

Kisebb óraszámú nyelv 

 

Van-e nyelvi meghallgatás

Osztály

1000

 

NYEK 

 

5

angol  kezdő

(újrakezdő)

német haladó

 

VAN,

németből!

9.Ny

2000

 

NYEK

 

5

angol haladó

francia kezdő

 

VAN,

angolból!

9.Ny

6001

 

angol-német 

 

4

angol kezdő

vagy haladó

német haladó

 

nincs

9.C

6002

 

angol-német

 

4

angol kezdő

vagy haladó

német kezdő

 

nincs

9.C

7000

 

történelem emelt 

 

4

angol kezdő

vagy haladó

német haladó,

francia kezdő

 

nincs

9.A

8000

 

általános tanterv

 

4

angol kezdő 

vagy haladó

német kezdő,

francia kezdő

 

nincs

9.B

 

A leggyakoribb probléma a nyelvi előkészítő osztályban, az 1000-2000 kódpáron fordul elő. Sokan szeretnék a magas óraszámot angolból és emellé szívesebben tanulnának németet, mint franciát. Vagyis egy angol haladó + német kezdő csoportot keresnek, de sajnos az öt évfolyamos képzésen ilyen csoport nem indul. Ebből adódóan, aki angolt és németet szeretne egyidejűleg nyelvi előkészítőben tanulni, annak németből kell nyelvi meghallgatáson részt vennie akkor is, ha egyébként tanul angolul. Angol nyelvi meghallgatáson csak akkor vesz részt, ha az angol-francia (2000-es ) kódot beírta, de akkor oda is fogják felvenni!

A 4 évfolyamos angol-német nyelvi osztályban nincs francia, így az angol illetve a német egymástól függetlenül bontható. Vagyis a 6001-6002-es kódpáron lehetséges az angol haladó - német kezdő párosítás, miként az összes többi is (angol kezdő-német haladó; mindkettő haladó; mindkettő kezdő - bár ez utóbbit nem ajánljuk). Jelentkezésnél csak arra kell ügyelni, hogy a német szint függvényében jól kell választani a 6001 és 6002 kódok között.

A 7000-es történelem emelt szintű osztályban szintén nem lehetséges német kezdőt választani. A német csoportot a németet már korábban tanulóknak tartjuk fenn. Ha valaki végképp elzárkózik a francia nyelv tanulásától és korábban nem tanult németül, akkor annak sajnos nem tudjuk felajánlani a történelmes osztályt. Nekik a 6002 kódot, illetve a 8000-es kódú általános tantervű osztályt ajánljuk - ezekben indul kezdő német csoport..  

Felvetődhet a kérdés, miért "a német nyelvi besorolás körül forog minden". Azért, mert angolul gyakorlatilag mindenki akar tanulni,  így minden osztályban van szint szerinti bontás. Franciából viszont elvétve tanultak korábban, nekik - ha magas szinten vannak - a francia kezdő helyett éppen a német kezdőt ajánlanánk. A német nyelv sajátságos helyzete, hogy sok helyen belekezdenek általános iskolában, viszont gimnáziumban ezek a diákok is sokszor inkább  angolul tanulnának. Így a már megkezdett német tanulmányok lekerekítéséhez az 1000-es, 6001-es és 7000-es kódokat tudjuk ajánlani.

 

 

« vissza
Oldal tetejére

Kapcsolat

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Cím: 1013 Budapest, Attila út 43.

Tel/fax: +36 1 375-7736

Email: admin@petofigimi.hu

OM kód: 035218
Telephelyikód: 001
Tankerületi pénzügyi azonosító: BO 0201

bővebben »

Térkép


Petőfi Sándor Gimnázium