Budapest I. kerületi
PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM
„Fejlődni a kultúrában, biztonságban, szabadon.”

Petőfisek az MTA versenyén

A Magyar Tudományos Akadémia klímaváltozás témakörében hirdetett csapatversenyt a középiskolás korosztálynak. A verseny híre közvetlenül a nevezési határidő előtt jutott el hozzám, egy csapatot még így is sikerült nevezni! Emma, Zorka és Botond ugyanabból az osztályból jelentkeztek. A szakköreimen az egyik fő téma a klímaváltozás, így elfogadták a felajánlásomat, hogy felkészítőtanárukként segítsem őket a versenyben.

Az első fordulóban 20 kérdésre kellett válaszolniuk klímaváltozás, fenntarthatóság, ökológia, stb. témakörökből. A majdnem 700 csapatból a 4. helyet sikerült elérni, ezzel az eredménnyel értelemszerűen továbbjutottak a második fordulóba a legjobban szerepelt kb. 150 csapattal együtt. Az első fordulóhoz hasonlóan feleletválasztós kérdések voltak, e mellett egy esszét is kellett írni, mely a “Hogyan csökkentenéd iskolád ökológiai lábnyomát?” kérdésre ad választ, valamint amit talán a legjobban élveztek (és bevallom én is), egy 2 perces videó forgatása egy megadott témából.

 

Több megadott téma volt, amik közül egyet lehetett választani. A mi témánk a “Szén-dioxid kivonása a légkörből” lett. Ahhoz, hogy látványosan bemutassuk ezt a folyamatot, a diákok az IKEA áruház játszóházában a golyók segítségével mutatták be az egyes levegőalkotókat a koncentrációinak megfelelően. Több játszóházat is felkerestünk, de csak az IKEA válaszolt, és segített bennünket a forgatás napján. Mindig megmosolyogtat, ha arra gondolok, hogy 10 év “kihagyás” után a gyerekek visszatértek a műanyag labdák tengerébe, hogy játék helyett egy tudományos ismeretterjesztő videót készítsenek.

 

 

A második forduló eredményére majdnem egy hónapot kellett várni, és sajnos nem jutottunk be a döntőbe. Nem tartott sokáig a szomorúság, ugyanis a második fordulóba jutott csapatok között kisorsoltak fülhallgatókat, a felkészítőtanároknak pedig ajándékutalványt, és a Tudósok Titkos Társasága (a csapatunk neve) is a szerencsés nyertesek között volt!

 

Lukács Dávid

« vissza
Oldal tetejére

Kapcsolat

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Cím: 1013 Budapest, Attila út 43.

Tel/fax: +36 1 375-7736

Email: admin@petofigimi.hu

OM kód: 035218
Telephelyikód: 001
Tankerületi pénzügyi azonosító: BO 0201

bővebben »

Térkép


Petőfi Sándor Gimnázium