Budapest I. kerületi
PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM
„Fejlődni a kultúrában, biztonságban, szabadon.”

Molekuláris gasztronómia előadás az ELTE-n

 
Január első felében részt vettünk egy molekuláris gasztronómia előadáson az Eötvös Loránd Tudományegyetemem. Lehetőségünk volt segíteni a kísérletekben és az ételeket is megkóstolhattuk. Elsőként flambírozással karamellás-banános desszertet készítettünk. Megmutatták, hogyan kell az alkoholt biztonságosan meggyújtani majd ennek apropóján a konyhában ránk leselkedő veszélyforrások és a konyhai balesetek is terítékre kerültek. Megtanultuk, hogyan ne próbáljunk eloltani egy konyhai tüzet és azt is, hogy mi lehet ennek egy biztonságos módja. Megnéztünk egy videót, ahol lángoló olajat vízzel próbáltak meg eloltani, aminek hatására az égő olaj hirtelen minden irányba szétfröcskölt. Ezt követően ismét elmerültünk a szakácsművészetben: a hússütés fortélyairól hallhattunk. Megtudtuk, hogy akár neves séfek receptjei is sokszor árulkodnak a kémia és fizika tudásuk nagy hiányosságairól. Meglepő volt, hogy a forró olaj helyett van, amikor inkább egy hőlégfúvó használatával célszerű a húst ropogósra sütni. Természetesen az így készült sült húsból is kaptunk kóstolót. A forró sütéseket aztán gyors váltás követte: durván mínusz 200 oC-os folyékony nitrogén segítségével fagyit készítettünk.
Az előadás utolsó kísérleteként a régi Selmecbányán lévő egyetem - a világ első műszaki felsőoktatási intézménye volt - diákjainak az egyik legkedveltebb italát, a krampampulit készítettük el és kóstolhattuk meg, ami összességében egy cukorral kevert aszaltgyümölcsös alkoholos ital, melyet fogyasztás előtt rövid időre meggyújtanak. Mi persze ennek egy alkoholmentes változatát próbálhattuk ki. Az elkészítése igen bonyolult, mert több mindenre is oda kell figyelni. A krampampulit egy emeletes szerkezetben készítik el. Legalul van a forraltbor (a mi esetünkben tea volt), fölötte kis pálcikákra felhúzva sokféle aszaltgyümölcs található. Ezek felett egy duplafalú edényben cukor van, aminek az alján lyukak találhatóak, az oldalán a két réteg között pedig alkohol. Ezt meggyújtva a cukor elszenesedés nélkül megolvad, s az olvadt cukor részben az aszaltgyümölcsökre, részben pedig a forraltborba/teába csöpög. A mi krampampuli előállításunk igen dekoratív is volt: a lesötétített teremben a folyamat során zöld és vörös lángokban is gyönyörködhettünk.
Az előadás végig érdekes és látványos volt, így mindenki nagyon élvezte.
 
 
Albert Johanna 10.c
Gerencsér Zita 10.c
 
 
« vissza
Oldal tetejére

Fenntartó

Kapcsolat

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Cím: 1013 Budapest, Attila út 43.

Tel/fax: +36 1 375-7736

Email: igazgato@petofigimi.hu

OM kód: 035218
Telephelyikód: 001
Tankerületi pénzügyi azonosító: BO 0201

bővebben »

Térkép


Petőfi Sándor Gimnázium