Budapest I. kerületi
PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM
„Fejlődni a kultúrában, biztonságban, szabadon.”

Az iskola története


Kedves Érdeklődő!

Szeretettel köszöntjük iskolánk, e nagy múltú fővárosi gimnázium virtuális közösségében és köszönjük, hogy megtisztel a figyelmével!

Több mint egy évszázad jelentős történelme, eseményei - társadalmi, politikai és oktatásügyi változásai - idéződnek meg iskolánk bemutatása során, melyet 1892-ben a XIX. század végi fejlődés hívott életre. Az első, ideiglenes terekben eltöltött évek után 1900-ban, a mai helyén épült meg az iskola a világörökség részét képező Budai Vár lábánál, az Attila úton. A természeti és épített környezet egyaránt irigylésre méltó: amerre csak nézünk, ódon városnegyedek, műemlékek, hangulatos parkok és sok egyéb látnivaló fogadja a Budapestre és a kerületbe látogatót.
 

E környezetbe iskolánk is az eredeti, lassan műemléknek számító épületegyüttesével illeszkedik, ám szomorú tény, hogy a kezdetben háromemeletes épület a II. világháborúban elvesztette felső szintjét, melyet a mai napig nélkülöznünk kell. Az intézmény 1921 és 1946 között Verbőczy István Gimnázium néven működött, majd a II. világháborút követően a világszerte legismertebb magyar költő és forradalmár, Petőfi Sándor nevét vette fel. Kezdetben kizárólag fiúiskola volt, 1963 óta pedig koedukált osztályokat indít. A jelenleg 4 évfolyamos gimnázium közel 500 diákját mintegy 40 pedagógus tanítja.
Ha iskolánk pedagógiai, szakmai arculatát kellene jellemeznünk, arról is a folytonos változás és átalakulás mondható el. Az intézmény fennállása során több profilváltáson esett át, de minden időszakban képes volt a megújulásra. Az 1920-as évektől a 40-es évek elejéig reálgimnáziumként működött, s ezt a hagyományt később, a hetvenes években is igazolódni látjuk, amikor az ország egyik legjobb fizikatagozata volt a Petőfiben. Kiváló tanárok sora formálta a diákokat a zene, a művészetek, az irodalom és történelem, a testnevelés területén egyaránt. Nekik köszönhetően országos hírű zenei élet, színjátszó kör és sportélet folyt az iskolában. Ez utóbbi terület sporttagozattá is emelkedett: számos olimpiai, világbajnok élsportoló került ki a falaink közül.

Az iskola fényképe az ezredfordulón

A 90-es évek új kihívásokat hozott: az ország megváltozott oktatási rendszerében, 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok versenytársaként kellett új arculatot találnunk. Ezúttal az idegen nyelvek, valamint a történelem, matematika, számítástechnika került előtérbe. Nagyon népszerűek az ún. speciális nyelvi előkészítő osztályaink, van két külföldi partnerkapcsolatunk német és francia területen; s diákjaink rendszeresen részt vesznek nemzetközi pályázatokon is.

Büszkék vagyunk a régi és most születő hagyományainkra: az iskolanapokra, a szalagavató bálra, a gólyatáborra, egykori diákjaink éves találkozóira, színes szakköreinkre és saját kiadványainkra, melyek a folytonosságot képviselik és összefogják a mindenkori petőfisek közösségét.
Pedagógiai célkitűzésünk, hogy tanulóinkból olyan felkészült, nyitottan és felelősen gondolkodó embereket neveljünk, akik az élet bármely területén megállják majd a helyüket,  hasznos és  építő tagjai lesznek hazájuknak és Európának.

Reméljük, a honlapon történő barangolásuk során teljesebb képet alkothat majd iskolánkról! Addig is, amíg személyesen ellátogat közénk, kellemes tájékozódást kívánok iskolánk közössége nevében:


E n d r ő d i   G á b o r
igazgató


 

Oldal tetejére

Kapcsolat

Budapest I. Kerületi Petőfi Sándor Gimnázium

Cím: 1013 Budapest, Attila út 43.

Tel/fax: +36 1 375-7736

Email: admin@petofigimi.hu

OM kód: 035218
Telephelyikód: 001
Tankerületi pénzügyi azonosító: BO 0201

bővebben »

Térkép


Petőfi Sándor Gimnázium